In Kloosterhaar gaan tradities niet snel op de helling. Maar ook hier vervaagt het taboe op doodgaan en de nasleep ervan. De plak cake met koffie is uit, gamba’s met witte wijn nog niet helemaal in. Maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd, nu Janine Braam haar modezaak opdoekte en zich op andersoortige trends van de moderne uitvaart heeft gestort. 

Deze zaterdag komen buurt, familie en andere belangstellenden haar en haar partners in business veel succes wensen in het pand aan de Dorpsstraat. Koffie met lekkers, hapjes en een drankje bepalen de sfeer. Je ziet steeds meer uitvaartondernemers die tradities doorbreken. Je moet het na een afscheid immers van de herinneringen hebben.

Twee dames op leeftijd geven aan graag een engel op hun kist te hebben als ze het aardse bestaan vaarwel hebben gezegd. Ze kunnen het in hun wensenboekje noteren voor de nabestaanden. ,,We wisten helemaal niet dat zoiets kan.’’

En zo gaat het zo vaak, geeft Braam aan. De uitvaartreuzen hebben de dood tot big business gedegradeerd. Zij werkt samen met partners die haar faciliteren bij de gewenste uitvaart. 

Cateringkok Rosita van der Kruk van ‘De verrassende Tafel’ verzorgt afscheidscatering op locatie en verzekert dat je je verzekeringsgeld ook anders kunt besteden. ,,Mensen moeten niets’’, vertelt ze. ,,Als je wilt kun je thuis worden opgebaard en dat kost een paar koelplaten. Je bespaart een rit in de lijkwagen en de huur van het mortuarium. Dan blijft er geld over om naast het verdriet tijdens de uitvaart ook het leven te vieren met bijvoorbeeld lekkernijen waar de overledene dol op was. Al die dingen zou je nu alvast in ons wensenboekje kunnen opschrijven.’’

Geef een reactie